Fotbollstränarlinjen

Gillar du fotboll och ledarskap? Brinner du för att barn och ungdomar ska ha roligt och utvecklas när de spelar fotboll, eller drömmer du om att en dag vara tränare på elitnivå? Då är Fotbollstränarlinjen något för dig!

Fotbollstränarlinjen är en tränarutbildning på heltid där du kan välja att studera under ett eller två år. Samtliga utbildningsveckor innehåller både praktik och teori. Praktiken genomförs utomhus på naturgräsplanen eller inomhus i en konstgräshall.

Din utveckling bygger mycket på ditt eget engagemang och på Fotbollstränarlinjen får du stöd och vägledning efter dina förutsättningar.

Tidigare deltagare på Fotbollstränarlinjen är idag verksamma i allt från ungdomslag på breddnivå till yppersta eliten. Hur långt du når som fotbollstränare är helt upp till dig själv. Det vi kan garantera dig är att du på Fotbollstränarlinjen får hjälp att ta ytterligare ett steg på vägen.

Vad innehåller fotbollstränarlinjen?

Utbildningen är en tvåårig tränar- och ledarutbildning. Våra instruktörer har gedigen tränar- och ledarerfarenhet från bland annat Svenska Fotbollförbundet och Skånes fotbollförbund.

Årskurs 1 utgörs av bland annat Svenska FF:s Tränarutbildning SvFF D, UEFA C och målvaktstränarutbildning D.
Årskurs 2 består av Svenska FF:s Tränarutbildning UEFA B, målvaktstränarutbildning C och fotbollsutvecklare i förening.

Exempel på kursinnehåll under utbildningen:

  • Ledarskap och lärande
  • Beskrivning av spelet
  • Lärande inom barn- och ungdomsfotbollen
  • Att kunna och förstå fotboll
  • Tränarens förhållningssätt under match
  • Fotbollsfys
  • Idrottsskador
  • Beteendeanalytiskt ledarskap
  • Säsongsplanering och periodisering

I utbildningen ingår även en studieresa till utlandet, där du får möjlighet att besöka de svenska elitlagens träningsläger.

Under utbildningen möter du instruktörer och gästföreläsare som har lång erfarenhet av ledarskap inom idrotten. Våra fasta tränarutbildare är Alexander Burman UEFA A & UEFA Elite Youth A certifierad tränare samt tränarutbildare för Skånes Fotbollförbund. Leif Troedsson, mångårig tränarutbildare för SvFF och nuvarande målvaktstränare för Svenska damlandslaget. Övriga lärare inkluderar Lina Möller, tidigare landslagsspelare i handboll och med erfarenhet som elittränare i handboll samt Johan Lönegård, tidigare elittränare i basket.

Nyfiken på vad som händer efter utbildningen? Här kan du läsa om Hannes Perssons resa till fotbollstränare och sportchef över en fotbollsakademi i Oslo.

En vecka på fotbollstränarlinjen

Fotbollstränarlinjen är landets enda yrkesutbildning där du under ett eller två år kan studera på heltid till yrket fotbollstränare.

Tre av veckans dagar består av SvFF:s officiella tränarutbildningar, teori på förmiddagarna och praktik på eftermiddagarna. Under praktikpassen får du möjlighet att både observera och själv leda träningar i vår funktionella konstgräshall. Den feedback som du får från tränarutbildarna och övriga kursdeltagare vid dessa tillfällen är utbildningens höjdpunkt, enligt flera tidigare deltagare. Fotbollslektionerna är tematiska med teman som speluppbyggnad, omställningar, fotbollsfys eller lärandemiljön.

Veckans övriga dagar består av ämnen som bland annat föreningsutveckling, videoanalys och statistik, hälsa och livsstil och motiverande ledarskap, beroende på vilken årskurs du går. Dessa ämnen bidrar starkt till att du stärker din kompetens som en modern fotbollstränare.

Vanliga frågor

Kan jag söka direkt till årskurs 2?
Ja, det kan du. Har du tränarutbildning UEFA C kan du ansöka till årskurs 2. Om du tidigare har genomfört tränarutbildning B-Ungdom kan du nu uppgradera denna utbildning till UEFA C, som är behörighetskravet till UEFA B. Denna uppgradering gör du digitalt och beräknas ta cirka 3 timmar.

Hur gör jag för att ansöka?
Från och med 1 februari 2024 är ansökan öppen på Fotbollstränarlinjens hemsida. Klicka på länken ”ansök här” och följ anvisningarna.

Vad kostar det att studera på Fotbollstränarlinjen?
Terminsavgiften är 1900 kr/termin. I denna ingår: hall, videoprogram, försäkring, kaffe, frukt, entréavgifter, aktivitetsdagar, tillgång till skolans minibuss och externa föreläsare. Dessutom behöver du köpa kurslitteraturen till SvFF:s officiella tränarutbildningar. Övriga kostnader är bland annat resor till och från studiebesök och vår utbildningsresa utomlands. Utbildningen är CSN berättigad.

Ska jag träna ett lag under utbildningstiden på Fotbollstränarlinjen?
Ja, SvFF:s tränarutbildningar bygger mycket på vad som sker i din ”hemmiljö”. Flera av hemuppgifterna ska du göra tillsammans med spelare och ledare i din egen förening.

På vilka sätt skiljer sig Fotbollstränarlinjen från distriktens tränarutbildningar?
Då det gäller fotbollsinnehållet innehållet, ingenting. Vi har däremot möjlighet att ägna mycket mer tid åt varje moment eftersom vi är en heltidsutbildning. Vi har betydligt fler praktikpass där du själv får leda träningar vilket ofta är avgörande för dina kvaliteter som fotbollstränare. Vi har dessutom ett flertal andra ämnen som är kopplade till rollen som fotbollstränare.

När får jag besked om jag blivit antagen eller inte?
Du får besked innan 1 juni 2024.

 

Så här går antagningen till

Vårt uppdrag är att minska utbildningsklyftorna i samhället och bidra till att utveckla ledarskap inom idrotten.

Antagningsprocess

Du söker till oss genom att skicka in din ansökan digitalt. Länk till ansökningsformuläret hittar du här på kurssidan. Sänd in din ansökan innan sista ansökningsdatum!

Vi tar emot din ansökan och ser efter om du är behörig till den kurs du sökt.

Alla behöriga sökande blir kallade till en digital gruppintervju. Kallelsen skickas ut via mail.

Intervjun genomförs i form av ett samtal där vi bland annat vill veta målet med dina studier.

När vi genomfört alla intervjuer och antagningsprocessen är klar, får du ett antagningsbesked via mail. Detta brukar ske inom tre veckor efter genomförd intervju.

Om du har blivit antagen till kursen och fortfarande är intresserad av att börja hos oss, behöver du bekräfta platsen. Information om hur du gör detta får du samtidigt med ditt antagningsbesked. Det är viktigt att du bekräftar din plats, eftersom den annars kan gå vidare till nästa sökande.

Vi arbetar löpande med reservlistan fram till kursstart.

 

Hur ansöker jag?

Ansökningen till höstterminen 2025 öppnar: 1 februari 2025
Ansökningen stänger: 1 maj 2025

Fotbollstränarlinjen är en av våra särskilda linjer och vänder sig till dig som har ett brinnande intresse för fotboll och för att leda lag till utveckling och idrottsliga framgångar.

Antagningskrav
Årskurs 1:

• Grundskolekompetens
• Allmänt fotbollsintresse

Årskurs 2:
• Grundskolekompetens
• Tränarutbildning UEFA C eller Tränarutbildning B- Ungdom tillsammans med en digital uppgraderingskurs*.
• Att du under studietiden hos oss har ett aktivt tränarskap. Antingen att du har ett lag att träna redan innan utbildningen eller så hjälper vi dig att hitta ett lag att träna vid läsårsstart.

*  Om du sedan tidigare har tränarutbildning B-Ungdom kan du själv uppgradera den, digitalt, till en giltig UEFA C- utbildning. Denna uppgradering beräknas ta cirka tre timmar.

Terminsavgift: 1 400 kr/termin plus 500 kr/termin materialtillägg.


Läs mer om vad som ingår i terminsavgiften under Vanliga frågor.
Utbildningen är CSN berättigad.

Våra internat

Eslövs folkhögskola har ett internat, där du kan bo under tiden att du studerar hos oss.

Läs mer om våra internat
  • I samarbete med Svenska Fotbollförbundet

    Eslövs folkhögskola samarbetar med Svenska Fotbollförbundet.
  • I samarbete med Skånes fotbollförbund

    Eslövs folkhögskola samarbetar med Skånes fotbollförbund.
  • I samarbete med XPS network

    Vi samarbetar med Sideline Sports när vi arbetar med vår planering och analyser.

Evenemang

Kontakt

Deltagarporträtt fotbollstränarlinjen

Varje dag lär jag mig något nytt om mig själv som ledare

Simon Christensson går andra året på fotbollstränarlinjen och har som mål att fortsätta arbeta som tränare för barn och ungdomslag. ”Jag har spelat fotboll sedan jag var 6-7 år. Idag tränar jag ett pojklag i Landskrona Bois. Varje dag när jag går från skolan har jag med mig kunskap och metoder som jag vill testa […]

Läs mer