Från och med hösten 2025 sker det en del förändringar i vår utbildning. Om vi får vår utbildning beviljad så har Myndigheten för Yrkeshögskola tagit beslutet att alla socialpedagog- och behandlingspedagogutbildningar ska ha samma innehåll och kursplaner, så kallat nationellt likvärdigt innehåll.
Genom vår utbildning till socialpedagog blir du rustad för att stötta och vägleda andra till ett bättre liv. Under två år får du en bred teoretisk och praktisk bas för olika former av socialt arbete. Utbildningen leder till en yrkeshögskoleexamen.
Utbildningen innefattar undervisning på plats samt LIA (Lärande i Arbete). Under utbildningen får du kunskap och erfarenhet kring behandlingsarbete såsom relationsskapande och bemötande samt olika behandlingsmetoder såsom KBT, MI och återfallsprevention. Som färdig behandlingspedagog kan du bland annat arbeta inom socialtjänst, missbruksvård, på HVB-hem, som boendestödjare och som behandlingspedagog eller socialpedagog i skolan.
Tänk på att många arbetsgivare som tar emot LIA-praktikanter ställer krav på utdrag från belastningsregistret.
Exempel på kursinnehåll:
- Socialpedagogiskt arbete och metodarbete
- Utveckling, socialisation och livsvillkor – individ, grupp och samhälle
- Psykisk ohälsa
- Beroende och samsjuklighet
- Integrationspedagogiskt socialt arbete
- Socialpedagogiskt arbete med barn och unga
- Examensarbete
- LIA (Lärande i arbete)
Eslövs folkhögskola har ett etablerat kontaktnät ute i arbetslivet som vi samverkar med och som är med att kvalitetssäkra utbildningen. I utbildningens ledningsgrupp finns representanter från bland annat Statens Institutionsstyrelse i Hässleholm, Fogdaröd omsorg vård och utbildning, Stabbarpsgården och Nämndemansgården.
Eslövs folkhögskola erbjuder en kvalitativ utbildning för behandlingspedagoger där man varvar teori och praktik. Det finns en nära samverkan mellan skola, arbetsliv och studerande. Vid samverkan ses upplägg och innehåll ständigt över för att utveckla utbildningen så att kursdeltagarna blir ordentligt rustade för arbetet i våra verksamheter. Socialt arbete är komplext och det behövs utbildad och kunnig personal för att för ta sig an det.
Inom vår verksamhet lägger vi stor vikt vid utbildning i samband med rekrytering och ser gärna att man har en fullvärdig yrkesutbildning såsom den Eslövs Folkhögskola tillhandahåller.
Maria Månsson Föreståndare Valeriegården och Ann-Christin Hettinger HR Chef på Fogdaröds omsorg vård o skola, samt vice ordförande och ordförande i utbildningens ledningsgrupp
En YH-examen ger jobb, över 90 procent av de som gick ut 2022 har arbete som huvudsaklig sysselsättning året efter examen (Källa: SCB). Det stämmer även med statistiken över de som tagit examen från vår behandlingspedagogutbildning.
LIA - Lärande i arbete
Lärande i arbete är ett av de viktigaste momenten på en Yrkeshögskoleutbildning. Som studerande är ute på praktik under två perioder.
Syftet med LIA är att du som studerande ska få lära dig i en verklig miljö. Ute på en arbetsplats får du möjlighet att vidareutveckla de kunskaper, färdigheter och kompetenser som krävs för att du ska kunna arbeta som behandlingspedagog. I vissa verksamheter kan det förekomma obekväm arbetstid.
Inför dina LIA-perioder kommer LIA-platsen att kräva utdrag från polisens belastning- och misstankeregister.
En vecka på Behandlingspedagogutbildningen
Under en vecka på socialpedagogutbildningen deltar du i olika former av föreläsningar, grupparbete och seminarier. Utbildningen innehåller även två LIA-perioder och ett examensarbete som görs under den sista terminen.
Urvalsprocess
När sökande överskrider antal platser på utbildningen så sker en urvalsprocess. Genom åren har vi alltid behövt göra ett urval.